کامپاند پلیمری (Compound) به معنای ترکیب، مخلوط یا ترکیبی از دو یا چند عنصر و یا ترکیب شیمیایی است. در علم شیمی، کامپاند به جایگزینی عنصر مورد استفاده قرار میگیرد.
کامپاندها میتوانند به صورت طبیعی در مواد زیستی و محصولات پالایش نفت و یا به صورت مصنوعی در آزمایشگاه تولید شوند. همچنین کامپاندها میتوانند به عنوان داروها، مواد شیمیایی صنعتی، پلاستیکها، پلیمرها، لاستیکها و مواد شیمیایی دیگر استفاده شوند.
در شیمی، کامپاند پلیمری بر اساس تعداد و نوع اتصالات میان اجزایش به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند، از جمله کامپاندهای آلی و غیرآلی.
کامپاند پلیمری در صنعت به عنوان مواد اولیه بسیاری از محصولات استفاده میشود. برخی از کاربردهای کامپاندها در صنعت عبارتند از:
به طور کلی، کامپاندهای شیمیایی در بسیاری از صنایع مانند داروسازی، پلاستیکسازی، الکترونیک، غذایی، نساجی و صنایع دیگر به کار میروند.
کامپاند پلیمری، که به عنوان پلیمرها نیز شناخته میشوند، به تعداد زیادی از واحدهای تکراری به نام مونومرها متصل هستند. پلیمرها به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند، مانند مقاومت، انعطافپذیری، شکستگی کم، پایداری حرارتی و شیمیایی، در بسیاری از صنایع مانند پلاستیکسازی، صنایع خودروسازی، الکترونیک، پوشاک و غیره استفاده میشوند. برخی انواع کامپاندهای پلیمری عبارتند از:
به طور کلی، کامپاند پلیمری به دلیل پرکاربردی و ویژگیهای خاصی که دارد، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
کامپاند پلیمری تمیزکننده، یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت پلیمری می باشد که برای تمیز کردن و حذف آلودگی و ناخالصیهای مختلف از قطعات پلیمری استفاده میشوند. این کامپاندها به صورت گرانولهایی ساخته میشوند که ترکیبی از پلیمرها و پودرهای تقویت کننده هستند. از جمله مواد پلیمری که در تولید کامپاندهای تمیزکننده استفاده میشوند، میتوان به پلی پروپیلن، پلی اتیلن، پلی استایرن و پلی امید اشاره کرد.
مهمترین مرحله در تولید کامپاندهای تمیزکننده، مرحله ذوب مواد پلیمری و پودرهای تقویت کننده با استفاده از دستگاه اکسترودر بلومولدینگ است. در این مرحله، مواد پلیمری به همراه پودرهای تقویت کننده به داخل دستگاه اکسترودر بلومولدینگ انتقال داده میشوند و در دمای بالا ذوب میشوند. پس از آن که ماده مذاب سرد شده، آن را به شکل گرانول درآورده و برای استفاده آینده آماده میکنند.
کامپاندهای تمیزکننده در صنعت پلیمری، به منظور جلوگیری از آلودگی و تغییر رنگ قطعات پلیمری، استفاده میشوند. این کامپاندها به صورت خاصی طراحی شدهاند تا به صورت موثری ناخالصیهای مختلف، مانند روغن، شمع، مواد آلی و غیره را از قطعات پلیمری حذف کنند. همچنین این کامپاندها به دلیل ویژگیهای خود، مانند مقاومت، انعطافپذیری، پایداری حرارتی و شیمیایی، برای تمیز کردن و حذف آلودگی از سیلندر، ماردون و دای دستگاههای پلیمری مورد استفاده قرار میگیرند.
استفاده از کامپاند پلیمری تمیزکننده در تمیز کردن قطعات پلیمری و دستگاههای پلیمری، بسیار مؤثر است و باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود. همچنین، استفاده از این کامپاندها در رفع سریع ناخالصی و تغییرات رنگ در قطعات پلیمری نیز بسیار مؤثر است. در نتیجه، استفاده از کامپاندهای تمیزکننده در صنعت پلیمری، به دلیل اثربخشی و کارآیی بالا، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
اکثر کامپاندهای تمیزکننده برای استفاده در صنعت پلیمری طراحی شدهاند و شامل مواد شیمیایی قوی هستند که برای استفاده در محیط خانگی مناسب نیستند. این مواد شیمیایی ممکن است برای افراد حساسیتهای پوستی، تنفسی و چشایی ایجاد کنند و باعث آسیب به سلامتی شوند.
بنابراین، توصیه میشود که برای تمیز کردن قطعات پلیمری در خانه، از مواد تمیزکننده خانگی استفاده شود که مناسب برای استفاده در محیط خانگی و برای افراد حساس نیز مناسب هستند. به عنوان مثال، میتوان از موادی مانند صابون مایع، جوهر روغنی، الکل ایزوپروپیلیک و اسید استیک استفاده کرد.
به هر حال، در صورتی که نیاز به تمیز کردن قطعات پلیمری بسیار بزرگ و حجیم دارید و از تمیزکنندههای خانگی نتوانید استفاده کنید، میتوانید با یک فروشنده مواد شیمیایی محلی تماس بگیرید و از او راهنمایی در خصوص استفاده از کامپاندهای تمیزکننده برای استفاده خانگی بخواهید. به هر حال، در هر صورت، باید کاملاً مطمئن شوید که از مواد شیمیایی ایمن و درست استفاده میکنید و همیشه دستکش و ماسک را قبل از استفاده پوشیده و راه تهویه محیط را باز کنید.
برای تمیز کردن قطعات پلیمری در خانه، میتوانید از مواد تمیزکننده خانگی استفاده کنید که مناسب برای استفاده در محیط خانگی هستند. به عنوان مثال، میتوانید از مواد زیر برای تمیز کردن قطعات پلیمری استفاده کنید:
صابون مایع: صابون مایع برای تمیز کردن قطعات پلیمری مناسب است، به خصوص اگر قطعات دارای روغن و چربی باشند. میتوانید صابون مایع را با آب مخلوط کرده و قطعات را با آن تمیز کنید.
الکل ایزوپروپیلیک: الکل ایزوپروپیلیک یک ماده تمیزکننده قوی است که برای تمیز کردن قطعات پلیمری مناسب است. برای استفاده، الکل را روی یک دستمال پاک کنید و قطعات را با آن تمیز کنید.
اسید استیک: اسید استیک میتواند برای تمیز کردن قطعات پلیمری استفاده شود، به خصوص اگر قطعات دارای آلودگی و لکه باشند. برای استفاده، اسید استیک را با آب مخلوط کرده و قطعات را با آن تمیز کنید.
جوهر روغنی: جوهر روغنی میتواند برای تمیز کردن قطعات پلیمری با خطوط یا لکههای روغنی استفاده شود. برای استفاده، جوهر روغنی را روی یک دستمال پاک کنید و قطعات را با آن تمیز کنید.
لازم به ذکر است که قبل از استفاده از هر کدام از این مواد تمیزکننده، باید حتماً دستکش و ماسک استفاده کنید. همچنین، باید از هر کدام از این مواد برای تمیز کردن قطعات پلیمری با توجه به نوع و مشخصات قطعه استفاده کنید تا به سلامتی قطعات آسیب نرسد.