یکی از افزودنیها برای افزایش عملکرد پلاستیک، کامپاند پلیمری است، که برای افزایش ثبات و مقاومت مواد پلاستیکی استفاده میشود. تولید کامپاند شامل پروسههای مختلفی است که مهمترین آن، مرحله ذوب است که در آن از دستگاهی به نام اکسترودر استفاده میشود. در نهایت پس از ترکیب مواد اولیه و سرد شدن به صورت گرانولی برش داده میشوند. باید پارامترهای مهمی که تعداد محصول تولیدی را تعیین میکنند، مدام کنترل شوند تا ظرفیت تولید کاهش پیدا نکند.
یکی از افزودنیها برای افزایش عملکرد پلاستیک، کامپاند پلیمری است، که یک افزودنی جامد برای پلاستیک میباشد. این پلیمرهای افزودنی در سال 1890 کشف و برای اولین بار در سال 1939 در انگلستان تجاری شدند. این پلیمرها یکی از انواع مواد پلیمری شاخص و کاربردی در صنایع پلاستیکی است، که برای افزایش ثبات و مقاومت مواد پلاستیکی از آن استفاده میشود. این ماده از ترکیب پلیمر و نوعی پودر برای تقویت ساختارهای پلیمری تشکیل شده است. به عبارتی دیگر، آنها، مخلوط یک یا چند پلیمر و یا افزودنیهای مختلف برای افزایش خواص فیزیکی، مکانیکی، حرارتی محصول نهایی از طریق فرآیندهای تزریق پلاستیک و اکستروژن هستند. معمولاً کامپاندها نیز همانند مستربچها به شکل گرانول در بازار موجود هستند
این مواد نیز همانند مستربچها دارای سه جزء اصلی هستند، که عبارت است از:
علت استفاده از این مواد در هنگام تولید محصولات پلیمری این است که بسیاری از شرکتها و کارخانهها برای تولید محصولات پلیمری با مشکلاتی از قبیل ضعف فیزیکی، کاهش خواص شاخص، رنگ نامطلوب، طولانی شدن فرآیند تولید و غیره مواجه هستند. بدین ترتیب با افزودن این ترکیبات خواص پلیمر و فرآیندهای تولید مورد نظر خود را تقویت میکنند و به حد ایدهآل میرسانند. این ترکیب به عنوان ماده اولیه در تولید محصولات پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد و مشکلاتی نظیر اختلاط مواد اولیه با یکدیگر هنگام تولید، هدر رفتن مواد اولیه و کند بودن سرعت تولید را برطرف میکند. به عبارت دیگر، کامپاندها شامل ترکیباتی از قبیل پلیمر و مواد افزودنی هستند که با هدف تسهیل، تسریع و کاهش هزینههای فرآیند ساخت محصولات پلاستیکی تولید میشوند.
تولید این ماده متشکل از فرایندهای بسیار زیادی است که مهمترین آن، مرحله ذوب است که در آن از دستگاهی به نام اکسترودر استفاده میشود. در ابتدا، مواد افزودنی و پلیمرهای پایه با یکدیگر ترکیب شده و وارد دستگاه میشوند. سپس فرایند ذوب در داخل دستگاه انجام شده و در نهایت ماده مورد نیاز از دستگاه اکسترودر خارج میشود. پس از طیکردن این مرحله، ماده ایجاد شده باید سرد شود. به همین خاطر ماده مذابی که از اکسترودر خارج میشود، وارد سیستم خنککننده شده و فرایند خنکسازی آن صورت میگیرد. ترکیبات سرد شده که جامد هستند، در ابعاد و اندازههای گوناگون برش میخورند و در نهایت نهایی موردنظر ایجاد میشود.
امروزه شرکتهای مختلفی در حوزه تولید فعالیت میکنند. این شرکتها تمام تلاش خود را میکنند تا با استفاده از روشهای گوناگون، اقدام به تولید این ماده باکیفیت کرده و محصولات مختلفی را تولید کنند. آنها باید پارامترهای مهمی که تعداد محصول تولیدی را تعیین میکنند، مدام کنترل نمایند تا مشکلی پیش نیاید. بهمنظور بررسی پارامترهای اثر گذار بر روی ظرفیت خط تولید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد: